Katori Shinto Ryu


Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu (TKSR) is één van de oudste nog  bestaande krijgssystemen in Japan. Het is een compleet krijgssysteem  zoals dat in  middeleeuws Japan aan krijgers werd onderwezen. De school geldt in  Japan als een “Intangible Cultural Asset”.

Een beoefenaar van TKSR leert in de eerste jaren het “omote” (zichtbare) deel van  het curriculum. Dit omhelst diverse kata’s met zwaard, bo (staf) en naginata  (hellebaard). Een gevorderde beoefenaar kan toegang krijgen tot het  ura (“verborgen”) gedeelte van het curriculum (gevorderde technieken,  strategie en esoterische leerstukken). Hoewel een TKSR beoefenaar met  veel verschillende wapens vaardigheid zal opdoen staat het zwaard  centraal.

De lessen zijn traditioneel van opzet. Het is belangrijk dat je met aandacht traint en de aanwijzingen van de leraar tot in detail  opvolgt. Aikidojo Amsterdam heeft een directe relatie met de Shinbukan-dojo in Narita, van onze leraar Risuke Ōtake. Ōtake sensei is de  huidige Shihan (hoofdleraar) van TKSR, en geldt in Japan als een  “Living National Treasure”.
Otake Sensei, 2010

foto: Studio Huib van Wersch